VD har ordet

VD Ordet Q1/2021

29 april 2021

I slutet av förra året uppgav vi P700-projektet som en av hörnstenarna i vår utveckling. P700-kärnborrningsprogrammet på nästan 5 000 meter slutfördes under rapporteringsperioden. Resultaten kommer att användas för att uppdatera geologi- och malm modellen för gruvplanering och uppskattning av mineraltillgångar och malmreserver. Vi har också stärkt vårt geologiteam.

Vardagslivet i Silvergruvan handlar om produktion. Vår nya Chief Operating Officer Mikko Jalasto startade i början av året. Han har tagit en snabb start och har initierat flera arbetsströmmar för att förbättra rutinerna för att säkerställa sömlöst samarbete mellan företagets olika funktioner och säkerställa effektiv användning av befintliga data för att hantera och styra den dagliga produktionen. Jag ser fram emot resultatet av projekten som kommer att föra företagets resultat till nästa nivå.

Ett annat nyckelprojekt har varit malmsortering, som vi har avancerat. Pilotprovningen av malmsorteringen har kommit framåt och vi går över till den fas där planering för fullskalig produktion kan startas. Vi har nu testat malmsorterare både på sommaren och i hårda vinterväder och fått värdefull erfarenhet. Tester har också inkluderat längre perioder där material har bearbetats i flera dagar till lager och vi har kunnat anrika sorterat material genom anrikningsverket. Vi har uppnått riktade kapacitet som ton per timme genomströmning. Flera test har utförts för att bestämma rätt parametrar för sortering och för att optimera metallåtervinning och maskinens kapacitet.

Våra intäkter uppgick till 95 MSEK vilket var bättre än jämförelseperioden Q1 / 2020 och betydligt bättre än Q4 / 2020. Vi mötte höga variationer av metall mängder som påverkade negativt för producerade metall uns och ton. Silverproduktionen under första kvartalet låg i den långa delen av det långsiktiga intervallet. Hög varians är en del av naturen, men jag är övertygad om att teamet också har tagit det som en möjlighet att lära sig och förbättra, det slutliga målet är bättre förutsägbarhet och därmed bättre lönsamhet. Jag önskar all solig vår och sommar.

Erkki Kuronen
Verkställande direktör

 

 

 

Kontakta oss

Sotkamo Silver i Sverige
Sotkamo Silver AB
Nybrogatan 34/Box 5216
SE-102 45 Stockholm

Telefon +358 50 599 3539
Sotkamo Silver i Finland
Sotkamo Silver Oy
Hopeatie 20
FI-88600 SOTKAMO

Telefon +358 44 733 2355

© 2021 Sotkamo Silver AB.