Sotkamo Silverin Hopeakaivos - Projektin perustiedot

Sijainti

Hopeakaivos esiintymä sijaitsee Itä-Suomessa, Sotkamon kunnassa, noin 475 km koilliseen Helsingistä. Suomen Kartastokoordinaattijärjestelmän mukaan esiintymän sijainti on noin E 4453 500 N 7093 600, ja se sijaitsee karttalehdellä 4322 12. Leveys- ja pituuspiirin koordinaatit ovat 63°56'18,35"N ja 29°2'54,96"E. Korkeusasema on noin 220 metriä merenpinnan yläpuolella, ja alue on pehmeästi kumpuilevaa maastoa, jolle ominaista metsät,  suot ja matalat järvet. Hopekaivos -hankkeen sijainti näkyy oheisissa kartoissa. Esiintymästä käytetään myös nimeä Taivaljärven esiintymä.

Kulkuyhteydet ja infrastruktuuri

Kulkuyhteydet Hopeakaivokselle ovat hyvät. Kaivokselle on lähes koko matkalta päällystetty tie lähimpien kaupunkien, Sotkamon ja Kuhmon, väliseltä tieltä nro 76.  Viimeinen 12 km on soratietä, jolla on joitain painorajoituksia keväällä raskaalle kalustolle

Edellinen Hopeakaivos projektin kaivoksen haltija rakensi vinotunnelin mineralisaatioon.

Lähin rautatieyhteys on Sotkamon kaupungissa, noin 40 km länsiluoteeseen Hopeakaivos projektista.

Voimajohdon sähköasema (20 kV) on kaivosalueella, ja 110kV sähköasema on noin 25 kilometrin päässä.

Lähin yleinen lentoasema on Kajaanissa (IATA-koodi KAJ), noin 85 km länteen kaivokselta ja lähin kaupunki on Kuhmo joka on noin 30 km koilliseen Hopeakaivos projektista.

Allaoleva kartta näyttää Hopeakaivoksen valtausalueen sijainnin, paikallisen tieverkon ja lähimmät kaupungit Sotkamon ja Kuhmon.

Sää

Vuodenaikojen lämpötilat vaihtelevat suuresti, kuten myös päivän pituus. Kylmin kuukausi on helmikuu (keskilämpötila noin -9 astetta) ja lämpimin on heinäkuu (keskimääräinen lämpötila on noin 16 astetta). Talvi alkaa yleensä lokakuun lopussa, kun ensimmäiset lumet satavat. Tyypillisesti lumipeite sulaa huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa. Lumipeite voi olla jopa 130cm keskitalvella (helmikuu). Joulukuussa on vähiten päivänvaloa, noin 5 tuntia päivässä, mutta huhtikuusta syyskuun alkuun on yli 12 tuntia päivänvaloa joka päivä.


Kuva 1. Kuukauden keskimääräinen sademäärä millimetreinä Hopeakaivos projektin alueella.

 


Kuva 2. Kuukauden keskilämpötila Hopeakaivos projektin alueella (Celsius).

 

Mineraalioikeudet

Sotkamo Silver on varmistanut mineraalioikeudet ja kaivosluvan tunnettuun Hopeakaivos esiintymään tekemällä kuusi valtausta, yhteisalaltaan 530 hehtaaria.

Yhtiölla on alueella lukuisia mineraalitutkimuslupahakemuksia koskien Tipasjärven vihreäkivivyöhykkeen tunnettuja esiintymiä. Valtaosa maailmanluokan kulta- ja nikkeliesiintymistä sijaitsevat vastaavilla vihreäkivivyöhykkeillä Australiassa, Kanadassa ja Etelä-Afrikassa

Kuva 2: Hopeakaivos projektin kaivoslupa-alue ja kaivoksen suunniteltu infrastruktuuri. Kaivoslupa-alueen koko on 371,44 hehtaaria.

 

Kuva 3 alla: Geofysiikan kartta Tipasjärven vihreäkiviyöhykkeestä ja tunnetut mineraaliesiintymät.